Goed nieuws voor de starters! Per 1 januari hoeven starters geen overdrachtsbelasting meer te betalen. 

Ben jij tussen de 18 en 35 jaar oud én koop je voor het eerst een eigen woning? Dan wil je dit lezen! Je wordt vanaf 1 januari namelijk vrijgesteld van de overdrachtsbelasting. Het kabinet maakt dit op Prinsjesdag bekend (dit blijkt uit de Haagse bronnen). 

De overdrachtsbelasting is nu 2 procent over de koopsom. Binnenkort een woning kopen? Dat scheelt je dus een groot bedrag! Koop je bijvoorbeeld een woning van 300.000 dan ben je vanaf januari 6000,- goedkoper uit. 

Met deze maatregel wil het kabinet de iets wat vastgelopen woningmarkt, weer vlot trekken. Voor starters is het in deze tijden moeilijk om een woning te vinden, dit komt onder andere door het schaarse woningaanbod en het opkopen van panden door beleggers. Om dit te verminderen gaat het kabinet de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers verhogen van 2 naar 8 procent. Dit betekent dus ook, dat iedereen die een tweede woning van zijn/haar kind koopt, meer belasting zal moeten betalen. 

Wie tussen de 18 en 35 jaar oud is én voor het eerst een eigen woning koopt, wordt vrijgesteld van de overdrachtsbelasting. Dat maakt het kabinet op Prinsjesdag bekend, zo zeggen Haagse bronnen. De overdrachtsbelasting is nu 2 procent over de koopsom. Koop je een woning van 250.000 euro ben je straks toch 5.000 euro goedkoper uit!

Met deze maatregel wil het kabinet de stroeve woningmarkt enigszins vlot trekken. Starters kunnen vaak geen woning vinden, dit komt onder andere door het schaarse woningaanbod en doordat beleggers veel panden opkopen. Daarom gaat het kabinet de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers verhogen van 2 naar 8 procent. Dit betekend dus ook dat iedereen die een tweede huis of een woning voor hun kind koopt, meer belasting moet betalen.

Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie dienden in maart vorig jaar al een motie in om de overdrachtsbelasting voor starters te schrappen. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zei destijds al het volgende:

 ,,Huizen zijn om in te wonen, niet om aan te verdienen. Particuliere beleggers ontnemen starters op de koopmarkt steeds meer kansen door huizen op te kopen en duur te verhuren.’’

Op Prinsjesdag wordt deze maatregel officieel bekend gemaakt!

Bron: www.AD.nl