Is een hypotheekadvies echt zó duur? Dat is maar net hoe je het bekijkt. 

Onlangs stuitte Jannie Benedictus, journalist voor onder andere het Financieel Dagblad, op een LinkedIn bericht van een woedende hypotheekadviseur. De notaris had bij het passeren van de akte de prijs van het advies ter discussie gesteld. “Matennaaier, kijk maar naar je eigen tarieven. In plaats van je blind te staren op de prijs, kun je beter kijken wat je ervoor terugkrijgt.” – aldus de hypotheekadviseur. En daar zijn wij het mee eens! 

De kwaliteit en waarde van je advies is onwijs belangrijk. Je kunt met een goed hypotheekadvies juist geld besparen. Een omgekeerde wereld dus. Wij laten je graag de andere kant zien en vooral ‘het verhaal’ achter de prijs van een hypotheekadvies. Benieuwd? Lees dan vooral de onderstaande tips eens door. 

1.Het advies voor starters met weinig historie is vaak ingewikkeld, vele partijen hebben lagere tarieven speciaal voor deze categorie. Want, starters hebben waarschijnlijk niet veel te besteden, toch? Bedragen tussen de 1500 en € 2000 voor een startersadvies komen veel voor. Soms betaal je nog apart voor het sluiten van bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering, maar het komt ook vaak voor dat deze al inbegrepen is. Let er hierbij op dat ondanks je een starter bent, in een volledig advies ook de toekomstige betaalbaarheid bij bijvoorbeeld een inkomstenterugval door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Een belangrijk punt om mee te nemen in het kostenplaatje.

2.Vraag je rechtstreeks een lening aan bij je bank of stap je naar een onafhankelijke adviseur? Een onafhankelijke adviseur zoekt voor jou de beste voorwaarden en rente. De adviseur kan wel hoger oplopen in de kosten door zijn onderzoek in marktverkenning, je bank kijkt tenslotte alleen naar zijn eigen aanbod. Uit onderzoek blijkt daarentegen dat consumenten die advies krijgen van een onafhankelijke adviseur gemiddeld lagere rente betalen. Een investering die dus uiteindelijk juist geld oplevert. Heb je deze afweging al eens gemaakt?

3.Wil je volledig zorgeloos zijn, of juist niet? Dat kan allebei! Steeds meer partijen bieden volledige serviceniveaus aan. Je krijgt bijvoorbeeld korting wanneer je zelf de benodigde stukken upload of een goedkoper advies wanneer je alles online en/of telefonisch met een adviseur wil afhandelen. Je kunt zo een bedrag van rond de € 500 besparen. De moeite waard om dit even goed uit te zoeken toch? 🙂

4.Durf je het aan zonder advies? Dan is er ‘execution only’. Je regelt je hypotheek helemaal zelf. Daarvoor moet je eerst ‘slagen’ voor een kennis-en ervaringstoets. Of die toets nu van toepassing is, is niet helemaal duidelijk. Het belangrijkste is dat je bij jezelf eerlijk na moet gaan of je hiervoor de juiste kennis hebt. Je wordt in dit traject van je eigen hypotheek regelen begeleid, maar verwar dit niet met een uitgebreid advies. Tarieven verschillen tussen de € 500 en € 1000. Kosten die je maakt voor je hypotheek zijn aftrekbaar van de belasting, wat je netto besparing lager maakt.

Ben je tot inzichten gekomen waar je zelf nog nooit bij het stilgestaan? Wat goed om te horen! Dat is precies wat ons zo inspireerde aan dit artikel van Jannie. Er zijn verschillende mogelijkheden die je kunt toepassen in het hypotheekadvies traject. Wij zoeken graag samen naar welk aspect het beste bij jou zou passen! Benieuwd? Plan gerust een hypotheek-date met een van onze hypotheekadviseurs. Zij vertellen je graag meer! 

 

Plan een hypotheek-date!

 

Bron: Jannie Benedictus