Prinsjesdag overdrachtsbelasting gaat omlaag!

De overdrachtsbelasting gaat omlaag! Prinsjesdag.. spannend! Op deze dag worden er altijd leuke nieuwtjes op het gebied van hypotheken bekend gemaakt. En weet je wat? Stiekem is er al het een en ander gelekt; Er ligt een wetsvoorstel om de overdrachtsbelasting te verlagen! Altijd en voor iedereen? Nee, dat helaas niet. Maar ben jij een starter? Dan zou ik als ik jou was snel verder lezen! 

Voor starters tot 35 jaar komt er een vrijstelling, dit zou dan ook gelden voor jonge doorstromers. Dat is mooi! Ben je dus 33 jaar en koop je voor een tweede keer een woning, dan betaal je ook 0% overdrachtsbelasting. Is je partner ouder dan 35 jaar? Dan betaalt jouw partner wel gewoon 2% over de (helft) van de koopsom. 

Let je wel even hierop!* Heel erg belangrijk is het dat je verklaart de woning anders dan tijdelijk te gaan bewonen, oftewel je gaat er zelf permanent wonen. Doe je dit niet? Wil je het bijvoorbeeld verhuren of is de bestemming anders? Dan betaal je 8% overdrachtsbelasting. Dat zou zonde zijn natuurlijk! 

De datum van de (sleutel)overdracht (passeer- /leveringsdatum bij de notaris) is leidend voor de berekening van de odb. Nu nog even afwachten of ze hun voornemen gaan doorvoeren. Experts verwachten namelijk dat de huizenprijzen door deze maatregelen gaan stijgen, niet echt het gewenste effect om de starters te helpen toch? Het blijft dus nog even spannend, maar er zijn mooie vorderingen onderweg! 

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Volg ons op Instagram @helm.heusfinance of op Facebook Helm & Heus Finance