What’s gonna happen in 2021? Wij vertellen het je!

Een huis kopen in 2021. Zou dat voordeliger zijn, of juist niet? Er gaan een aantal veranderingen plaatsvinden in 2021 ten opzichte van een huis kopen in 2020. Benieuwd wat die veranderingen allemaal zijn? Lees dan snel verder!

Een tweede inkomen telt voor een groter deel mee

In 2020 telt het tweede inkomen mee voor 80% bij het bepalen van de maximale hypotheek van het inkomen. In 2021 mag het tweede inkomen voor wel 90% worden meegeteld! Niet slecht toch? Afhankelijk van het inkomen zal dit voor de gemiddelde tweeverdieners een verruiming zijn op de maximale hypotheek tussen 5.000 tot 10.000 euro. Op zoek naar een partner dus!

Geen overdrachtsbelasting meer voor kopers tot 35 jaar oud

Er wordt overlegd om de overdrachtsbelasting in 2021 af te schaffen voor kopers tot 35 jaar oud. Het voordeel: kopers kunnen zo een mooi bedrag besparen, want de overdrachtsbelasting bedraagt 2 procent van de koopsom van de woning. Er wordt ook nog overlegd over een maximering wat betreft de koopsom waar de vrijstelling voor geldt. Het kabinet moet dus nog een definitieve beslissing maken over de vrijstelling en de maximering van de koopsom. 

Het kopen van een tweede huis wordt juist duurder
Voor vastgoedbeleggers komt het in 2021 juist slechter uit. Volgens de huidige plannen gaan zij juist meer overdrachtsbelasting betalen, zo’n 8 procent. Deze hoge heffing geldt wel alleen als de koper van een huis er niet zelf in gaat wonen. Waarom deze regel? Op deze manier wordt het beleggen in vastgoed ontmoedigd, en zo moeten particuliere kopers een voordeel krijgen bij het aankopen van een huis.

Maximale hypotheek met NHG stijgt

Met Nationale Hypotheek Garantie heb je recht op een korting op de hypotheekrente. De regeling staat alleen niet voor iedereen open. In 2020 kun je een NGH-hypotheek krijgen tot een koopsom van 310.000 euro. In 2021 verschuift deze grens naar wel 325.000 euro. Dit bedrag is gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijzen.

Het kopen van een huis met studieschuld op je naam wordt makkelijker

Een huis kopen als je studieschuld hebt? Dat wordt makkelijker in 2021! Veel (voormalige) studenten hebben 35 jaar de tijd om de schuld terug te betalen. In 2021 kunnen huizenkopers met een studieschuld meer lenen op het inkomen in vergelijking met het maximum in 2020. Relaxed!

Minder teruggave van de Belastingdienst voor sommige huizenkopers

De betaalde hypotheekrente voor de eigen woning kun je aftrekken van het inkomen. Huiseigenaren met een inkomen in de hoogste belastingschijf kunnen in 2021 tegen een lager belastingtarief de betaalde hypotheekrente aftrekken. In 2020 gaat het nog om een tarief van 46 procent. In 2021 zakt het fiscaal voordeel naar 43 procent.

Ga je al beginnen met de huizenjacht in 2021 als je deze veranderingen ziet, of wacht je liever nog maar een jaartje? Laat het ons weten, en misschien kunnen wij je uit de brand helpen!

 

Maak een afspraak!