Heb jij zonnepanelen of overweeg je de aankoop ervan? Lees dan snel verder!

Wie is er eigenaar?

Steeds meer eigenaren stappen over op zonnepanelen, maar heb je ook aan de risico’s ervan gedacht?! Het Verbond van Verzekeraars heeft alle risico’s in kaart gebracht. Handig! Onder andere wie de eigenaar is komt aan bod; Als je zelf de installatie hebt gekocht ben jij eigenaar, máár het kan ook zijn dat de energieleverancier de zonnepanelen plaatst en dat de energie rechtstreeks aan het energienet geleverd wordt. Zonder recht van opstal is de installatie van jou! Check dus goed of dit bij je contracten zit!

Voor welk bedrag moet je een verzekering afsluiten?

Alle elementen die bij de installatie van de zonnepanelen horen moeten in het verzekerde bedrag meegenomen worden, inclusief alle installatiekosten natuurlijk 😉

Maar op welke verzekering moet je de zonnepanelen zetten? Als je deze op de inboedelverzekering zet dan vindt de verzekering plaats op basis van nieuwwaarde en na verloop van tijd op dagwaarde. Bij de woonhuisverzekering vindt de verzekering plaats op basis van herbouwwaarde. Het verschil horen we je denken? Dagwaarde is hoeveel de volledige installatie op dat moment waard is, herbouwwaarde geeft het  bedrag aan waarvoor  je de installatie opnieuw kunt aanbrengen.

Het is financieel gezien beter om de herbouwwaarde aan te houden, mocht er iets zijn dan krijg je dus meer geld terug dan bij dagwaarde. De premie van een woonhuisverzekering is ook nog eens lager, maar wel kan er sprake zijn van een minimumpremie. Woonhuisverzekering it is! 

Zijn er nog andere bijzondere risico’s?

Jazeker! Wij zetten er alvast een paar voor je op een rij:

  • Als de installatie niet goed is aangelegd kan je mogelijk een groot probleem hebben… Zonnepanelen leveren een extra ontstekingsbron, mocht het niet goed gaan kan dit zorgen voor een vlamboog. Dat wil je niet!;
  • Doe altijd goed onderzoek! De constructie van je dak moet de zonnepanelen natuurlijk wel kunnen dragen, anders zit je straks op de bank naast een van je zonnepanelen;
  • Onderhoud aan je dak nodig? Dit is een stuk lastiger als er zonnepanelen op je dak liggen! Check dus van te voren of er onderhoud of reparaties nodig zijn.

Tip!

Om problemen te voorkomen moeten installaties altijd aangelegd worden volgens de NEN-norm en na oplevering geïnspecteerd worden, om problemen te voorkomen raden we aan dit altijd te doen!

Nog een extra tip, vooruit 😉
Zonnepanelen kunnen ook gefinancierd worden! Ja, echt! Wanneer je de zonnepanelen wilt financieren kunnen we je daar uiteraard ook over informeren. Een goed idee om dit in combinatie te doen met een gratis hypotheekcheck!. Meer weten? Maak snel een afspraak!